Checkpoint Charlie

Tijdens de koude oorlog was Checkpoint Charlie de bekenste plek waar je door de Berlijnse Muur kon. Checkpoint Charlie zo werd hij genoemd door de Westerse geallieerden. Checkpoint Charlie is een symbool geworden van de strijd van tussen de Sovjet-Unie en Amerika. Een van de bekendste momenten die hebben plaats gevonden bij Checkpoint Charlie is de standoff tussen de Amerikaanse en Sovjet tanks tijdens de crisis van Berlijn in 1961.

Checkpoint Charlie was ontworpen zodat de bevolking de Berlijnse muur kon passeren. Het was mogelijk om te voet of met je auto er langs te rijden als je de juiste papieren had. De naam van het checkpoint heeft het te danken aan de lette C in het NATO alfabet. In het westen was al een checkpoint Bravo en een Checkpoint Alpha dus nu was dit Charlie. De Russen hanterende deze naam en de Duitsers ook.

checkpoint charlie in Berlijn bezienswaardigheden in Berlijn.

Checkpoint Charlie is ook beroemd geworden door de vele films en series die erover zijn gemaakt. Het is ook een prachtige locatie, door het cafe op de hoek “Café Adler” kon je tijdens het eten zo Oost-Berlijn in kijken en rustig in het cafe je drankje nuttigen. Vandaag de dag is het Checkpoint een toeristische trekpleister geworden. Tot ongeveer 1990 was het Checkpoint in gebruik en werd het gebruikt als grenswacht huis. Daarna werd het grenshuisje weggehaald en werd het neergezet in het Allied Museum in Berlijn.

Vlakbij Checkpoint Charlie is een privé museum dat geopend werd in 1963 door Rainer Hildebrandt. Het museum is genaamd: Haus am Checkpoint Charlie. In 2000 werd helaas het laatste overgebleven stukje van Checkpoint Charlie gesloopt. De overgebleven uitkijktoren werd neergehaald om plaats te maken voor nieuwe kantoren en winkels. Het werd nog aangevochten, maar helaas slaagde ze er niet in om dit tegen te houden. Tot ongeveer 2011 werd er niet gebouwd en stond er nog niks in de plaats van Checkpoint Charlie uitkijktoren. Misschien bent u er nog recent geweest, kunt u ons laten weten hoe het er nu uitziet?

Checkpoint Charlie is een toeristisch trekpleister geworden en u kunt er van alles doen en bekijken.

Wilt u iets aanvullen in dit artikel of heeft u suggesties voor ons, laat u reactie achter onder dit bericht en wij zullen u bericht beoordelen en aanvullen in het artikel. U hoeft zich niet te registeren om te reageren.

Route naar Checkpoint Charlie

Zoals u inmiddels van ons gewend bent, hebben wij ook de route naar Checkpoint Charlie vanaf het centraal station Berlin opgezocht voor u. Bekijk in dit kaartje hieronder hoe u er kunt komen.

Plaats een reactie