Berlijnse muur

Vlak na de Tweede wereldoorlog werd Duitsland verdeeld over de geallieerde landen en werden er verschillende gebieden aangewezen die onder een bepaald land vielen. Dit was het eind van de Tweede Wereldoorlog en daar begon een ander onderdeel wat later de Berlijnse muur zou worden. In 1945 werd een begin gemaakt met een Berlijnse Muur in kleine vorm, op verschillende punten werden slagbomen en wit-gele houten palen neergezet, dit was niet het enige wat gebeurde er werden ook kleurmarkeringen op bomen aangebracht om de grenzen aan te geven. Iedereen die wilde passeren had toestemming nodig om erlangs te kunnen. In opdracht van de Sovjet Unie werd er een grenspolitie opgericht, ze kregen richtlijnen mee voor het gebruik van hun wapens.

Bezienswaardigheid Berlijn de Berlijnse muur.

Om te kunnen reizen en je van het Oosten naar West Berlijn te verplaatsen had je een interzonepas nodig. Er was geen mogelijkheid om op een andere manier te passeren er werd in bosgebieden prikkeldraad gespannen en op wegen waren er roadblocks. In 1962 werd er besloten om permanent een einde te maken aan de leegloop van Oost-Duitsland. In 1962 werd een begin gemaakt met de bouw van de Berlijnse muur, er werd een grote betonnen muur gebouwd tussen de twee delen van Berlijn. Op enkele plaatsen werden er doorlaatposten gecreëerd waar de muur nog wel gepasseerd kon worden en de bevolking naar West Berlijn kon gaan.  De Berlijnse Muur was 45,1 kilometer lang en hij was onderdeel van de Duits-Duitse grens die totaal 167,8 kilometer was. Het was een symbool van de Koude Oorlog en bij pogingen van de bevolking om de muur te passeren is dit 138 mensen fataal geworden.

Pas na 28 jaar werd er een eind gemaakt aan de Berlijnse Muur. Tijdens een persconferentie werd het aangekondigd dat de inwoners van Oost-Duitsland weer naar West-Duitsland konden reizen, zonder dat ze daarvoor speciale kaarten nodig hadden.

De plek die u echt moet bezoeken en waar miljoenen mensen elk jaar nar toe gaan, is de Berliner Mauerweg. Dit is een speciale route die in 2005 werd afgebouwd, de route heeft een lengte van 160 kilometer. Nog een locatie die wij u echt kunnen aanraden is het Muurmuseum bij Checkpoint Charlie. Het is het meestbezochte museum van Berlijn in het museum wordt voor de bezoekers duidelijk hoe het eraan toeging bij de grensbewaking ten tijde van de Berlijnse muur. In het museum kunt u ook de vluchtpogingen bekijken die door verscheidende mensen zijn gedaan. Soms werd er op ingenieuze manieren een poging gewaagd om de muur te overbruggen.

Het Berliner Mauerweg is in het hartje van Berlijn en op slechts 1.4 kilometer vanaf het Hauptbahnhof centrale station Berlijn waar u trein naar Berlijn zal stoppen. Dus ideaal om naar toe te lopen en van de stad te genieten. Bekijk hieronder de mogelijke route die u kunt afleggen. Op het kaartje kunt u meteen selecteren op welke wijze u ernaar toe wilt reizen. Zoals met het openbaar vervoer of met een huurauto.

In het kaartje hieronder kunt u de route richting Checkpoint Charlie bekijken. U kunt op de kaart de route selecteren die u wilt. Als u met het openbaar vervoer wilt kunt u dat meteen opzoeken en kijken met welke lijn u ernaar toe kunt reizen.

Heeft u een tip of een wilt u een reactie naar aanleiding van dit artikel achterlaten, dan kan dat in de reacties. Wij zullen u reactie beoordelen en mogelijk aanvullen in het artikel.

Plaats een reactie